BLOG

5+1 érv, miért végezz el kutyáddal alapfokú engedelmes tanfolyamot!

5+1 érv, miért végezz el kutyáddal alapfokú engedelmes tanfolyamot!

Hamarosan beköszönt az ősz, ami sokak számára egyet jelent azzal: becsengetnek! És ha már a gyerkőcöknek elkezdődik az óvoda és/vagy az iskola, akkor a kutyusok miért ne „ülhetnének be az iskolapadba”? Jó, de miért olyan fontos az, hogy a kutya ne csak az udvarban rohangáljon vagy a lakásban unatkozzon, hanem tanuljon néhány vezényszót, találkozzon fajtársaival? Máris mondom!

Ahhoz, hogy meggyőzzelek arról, miért érdemes kutyaiskolába – alapfokú engedelmes tanfolyamra – járnotok, összeszedtem 5+1 okot. Nézzük csak!

1. Okos családtag
Ugye nálatok is családtagnak számít a kutya? Szuper! Viszont akkor nem árt, ha tisztában van néhány alap vezényszóval. Tőlem mindig azt kérdezik, miért kell a kutyának a „marad”-ot megtanítani. Például azért, hogy ha kinyitom az autó ajtaját, ne ugorjon ki azonnal. Ezzel ugyanis akár balesetet is okozhat. Ez egy tanult viselkedés, amit vezényszóra kell végrehajtani a kutyának. (Hogy ez miért fontos, azt a tanfolyamon elmondom.)

2. Szabályok
A tanult viselkedés mellett olyan, vezényszó nélküli szabályok „beépítésére” is kiváló a kutyaiskola, mint a „kapuszabály”. Például azért, hogy amikor kinyitom a kaput és kihajtok rajta az autóval, ne rohanjon ki gondolkodás nélkül. Ez egy vezényszó nélküli, úgynevezett elvárt viselkedés (szabály), amit a kutyának minden körülmények között végre kell hajtani. (Hogy miért nincs a kapuszabályhoz nálam vezényszó, azt kifejtem a tanfolyamon!)

3. Motiváció
A kutyasuliban megtanulhatjuk azt is, hogyan tudjuk kutyánkat motiválni és milyen módszerekkel taníthatunk neki új vezényszavakat. (Hogy miért fontos az, hogy minél több új vezényszót tanítsunk a kutyának, azt elárulom a kutyasuliban.)

4. Szocializáció
A kutyáknak természetükből fakadóan szükségük van más kutyák társaságára, hiszen a vadon élő rokonaik sem egyedül bóklásznak – ők is családban, falkában élnek. Ezért nem, nem elég, ha egy udvarba beszerzünk mellé még egyet, hogy „ne szomorkodjon”. (Tudom, erős példa, de a gyermek is szeret a játszótéren új barátokkal játszani, pedig otthon a tesójával is szuperül elvan.)

5. Fárasztás
A mentális fárasztás egyik legkiválóbb eszköze a gyakorlás. Sok kutyát ugyanis képtelenség fizikailag lefárasztani. A jó hír azonban, hogy szellemileg egyáltalán nem lehetetlen. A kutyaiskolában együtt gyakoroljátok a tanultakat, két foglalkozás között pedig Neked kell ugyanezt otthon, a lakásban vagy az udvarban. (Ezenkívül még házi feladatokat is kapsz!) Egy-egy tréningezés alkalmával a kutya a koncentráláshoz, a vezényszavak teljesítéséhez az agyát is használja (gondolkodnia kell), ezáltal gyorsabban fárad. A fáradt kutya pedig boldog gazdit jelent. (Hogy milyen eszközeink, módszereink vannak arra, hogyan tudjuk kutyánkat lefárasztani otthon, azokat a tanfolyamon kifejtem és sok-sok filléres tanácsot is adok.)

+1 Kötődés
A 60 perces foglalkozás során a kutya-gazdi kapcsolat mélyül, a kötődés erősödik, a kettőtök közötti kommunikáció pedig fejlődik. (Számomra ez is rendkívül fontos!)

A kutyasuli tehát szuper intézmény, mert szakértő felügyelete mellett tanulhatod meg, hogyan faraghatsz kutyádból jól nevelt, szabályokat ismerő, vezényszavakat tudó családtagot. Amellett megismerkedhetsz jófej, hasonló problémákkal küzdő (pl. felugrálás, reaktivitás, stb.) gazdival is.

Ráadásul én az alapfokú engedelmes tanfolyamom tananyagát úgy állítom össze, hogy a „klasszikus” alapismeretek (vezényszavak) mellett a kutyákkal, kutyatartással kapcsolatos legfontosabb információkat is átadom: beszélek a tanításról, a kommunikációról, a játék fontosságáról, a vezetői szerep kivívásáról, a napirend és a szabályok fontosságáról és még sok minden másról. És igen, mást oktatok Pilisszentivánon, a családi kutyás gazdiknak és mást a belvárosban élő, lakásban élő kutya gazdiknak.

Szeptembertől induló tanfolyamaim:
Alapfokú engedelmes tanfolyam
időpont: 2022. szeptember 3., szombat, 10:00-11:00
alkalmak száma: 10
helyszín: Pilisszentiván Kutyaiskola
további infó és jelentkezés: 06 70 776 4918 vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Big City Life városi gazdi tanfolyam
indulás időpontja: 2022. szeptember 19., hétfő és csütörtök, 18:00-19:00
alkalmak száma: 8
helyszín: változó, de főként a belváros
további infó és jelentkezés:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeeHQg1lXAmbFGkrBBFcBRulLhG_f2SGpc1GqfphspZjWrz-Q/viewform

Ha meggyőztelek, gyere és tanuljatok Velem! Ha pedig kérdésed van, fordulj hozzám bátran!

Image

Ha úgy döntesz, hogy felelős gazdi leszel, meg kell ismerned és ami a legfontosabb, meg kell értened négylábúdat. Hiszen ez a boldog és kiegyensúlyozott kutya-gazdi kapcsolat egyik alapköve.

Hírlevél

Image