BLOG

Tanítható vagy nem tanítható egy felnőttkutya – 1. rész

Tanítható vagy nem tanítható egy felnőttkutya – 1. rész

A közelmúltban több, hozzám forduló, örökbefogadás előtt álló gazdiban is felmerült, vajon egy „kész” felnőtt kutyát lehet-e tanítani? A válaszom egyértelmű IGEN. (Hiszen a mondás is úgy tartja, "öreg kutya is tanul új trükköket") Ha ez nem így lenne, senki nem fogadna örökbe 1-2 évesnél idősebb kutyákat a menhelyekről, hiszen nekik már sem egy kapuszabályt, sem egy élelem megtagadást, de még egy ül vezényszót sem tudnánk megtanítani.

Számos előnye van annak, ha kölyökkutya kerül a házhoz. Valóban gyorsabban tanulnak, hiszen agyuk, még mint a szivacs, szívja be az információkat és az engedelmes alapok tanítása is sokkal könnyebb (pl. behívás, laza pórázas séta), ha már kölyökként alapozzuk. Kötődésük is hamarabb kialakul a gazdi irányában, amely a kiegyensúlyozott kutya-gazdi kapcsolat alapja.

Egyébiránt a kutyák emberekhez való kötődése veleszületett, genetikai természetű. Emberhez való vonzódásuk – a tudósok szerint – még fajtársaikhoz való kötődésüknél is erősebb. Sőt még akkor is vágynak az ember társaságára, ha csupán fájdalmat és kellemetlen élményt kaptak tőlük.

A kölykök 4-12 hetes korukban, az úgynevezett érzékeny (szenzitív) életszakaszban, már ha néhány percre látnak embert, képesek lesznek kötődni a későbbiekben. (Általánosságban az emberi fajhoz értem. Ezért nem probléma, ha ekkor még nem találkozik a gazdijával.) Ugyanakkor – a farkasokkal ellentétben – a kutyák bármely életszakaszukban, így felnőttkorukban is képesek kötődni az emberhez. Ezt az állítást kutatással is sikerült alátámasztani: Örökbefogadásra váró kutyákat vizsgáltak, méghozzá abból az aspektusból, vajon képesek-e kötődni idegen emberekhez. Arra az eredményre jutottak, hogy már félóra, gazdijelölttel eltöltött idő elindíthatja a kötődés folyamatát menhelyi kutyáknál.

Tehát ne féljünk egy felnőtt kutya befogadásának gondolatától.

Ha pedig rászántuk magunkat és végérvényesen eldöntöttük, jó ha tudjuk, ha betartunk pár fontos szabályt, az új családtag oktatása „szinte” gyerekjáték:
- legyél türelmes (ne várd el tőle, hogy egy nap után értse/stabilan tudja a vezényszót), adj neki időt, amíg megszokja az új életét!
- legyél következetes (ha valamit szabad, azt mindig legyen szabad, ha valami tilos, az pedig legyen mindig az, nincs ünnepnap, meg kivétel vagy bármi egyéb)!
- rendszeresen gyakorolj vele (ha tanítottál egy trükköt neki múlt nyáron, majd fél évig nem gyakoroltátok, ma már ne várd el, hogy emlékezzen rá és tökéletesen végrehajtsa azt)
- legyen motivációja, azaz a jól elvégzett feladatért, vezényszóra végrehajtott megfelelő viselkedésért mindig adj a kutyának jutalmat – jutalomfalatot vagy labdát/játékot (a kutya jutalomért dolgozik, Te pedig fizetésért!)

És ha még így sem tudtalak meggyőzni, akkor ne maradj le a következő bejegyzésemről, ahol Orion példáján keresztül részletesen bemutatom, igenis meg tud tanulni egy felnőtt kutya akár 80-100 vezényszót is! (Igen, még egy husky is!)

Ha kutyád tanításával/nevelésével problémába ütköznél, megakadtál vagy nem tudod, hogyan tanítsd meg neki, amit szeretnél, keress bátran! Segítek!

Image

Ha úgy döntesz, hogy felelős gazdi leszel, meg kell ismerned és ami a legfontosabb, meg kell értened négylábúdat. Hiszen ez a boldog és kiegyensúlyozott kutya-gazdi kapcsolat egyik alapköve.

Hírlevél

Image