BLOG

Hulla hó és hózik... a kiskutyám fázik-zik...

Hulla hó és hózik... a kiskutyám fázik-zik...

Talán nincs olyan budapesti és környéki gazdi, aki ne örült volna a ma délelőtti hóesésnek. Pedig a gyönyörű havazásnak bizony vannak veszélyei is – méghozzá kutyánkra nézve –, amelyekre lehet, hogy nem is gondolnánk. Ezért is írtam most erről egy rövid összefoglalót.

A hóesésnél, a hófehér tájnál talán nincs is szebb. Főleg, ha ezt a meleg lakásból figyeljük. A kutyusok azon része is így van ezzel, akinek rövidebb a bundája az átlagosnál. Ráadásul egy kisebb testű ebnek már az 5 centi hó is „térdig ér”. Séta előtt készüljünk fel; öltöztessük be kedvencünket, hogy a szabadban töltött idő komfortos legyen. Hacsak nem vagyunk husky tulajdonosok. Ez esetben ugyanis sapka-sál (nekünk), póráz (neki) és irány a közeli erdő vagy a futtató.

Ha már kellően felöltözve kiléptünk a lakásból, jól fontoljuk meg, merre sétálunk, ugyanis még mindig nem ritka, hogy társasházak, megállók járdáit sózzák, ami komolyabb sérüléseket is okozhat kutyánk tappancsainak. (Ha mégsem tudjuk elkerülni, otthon, séta után mindenképpen öblítsük ki a mancsokból.)

Előfordulhat, hogy a hóesés ónos esőbe fordul, ami csúszós, balesetveszélyes utakat eredményez. Ezzel nemcsak autóval való közlekedés esetén kell számolnunk, hanem gyalogosan is. Az utak, útszakaszok nemcsak nekünk, kétlábúaknak, de a négylábúaknak is csúszhatnak, éppen ezért fokozott körültekintéssel közlekedjünk, ha nem szeretnénk az éjszakát az ügyeleten tölteni kedvencünkkel. Különösen ügyeljünk nehezebben mozgó, vagy idősebb korú kutyáinkra.

Ha már szóba került az autó. Amennyiben lehet, ne üljünk kocsiba. Ha mégis muszáj a közlekedés ezen módját választanunk és kutyánknak is velünk kell tartania, akkor mindenképpen gondoskodjunk a biztonságáról. Rögzítsük biztonsági övvel az utazás idejére, de még jobb, ha kisállathordozóba vagy amennyiben van fém boxunk a kocsiban, abba tesszük. Attól, hogy mi kiváló sofőrnek tartjuk magunkat, még belénk csúszhatnak mások. Amire ónos eső esetén nagyobb is talán az esély, mint a mindennapok során.

Az ónos eső a fák ágain jégpáncélt is kialakíthat, így – ha tudjuk – kerüljük azokat a helyeket, ahol jól látható ez a jelenség. Ezek ugyanis egy idő után nem bírják a terhelést és letörhetnek. Ha nem szeretnénk mindezt a „nyakunkba kapni”, ha tudunk, figyeljünk oda.

A lakásban tartott kutyák a séta után ismét a meleg lakásban „olvadhatnak ki” egy-két finom jutalomfalat és a gazdi társaságában. Nincs azonban ilyen szerencséje a kertben, udvaron tartott ebeknek. Győződjünk meg arról, hogy van menedéke, hogy száraz helyre tud elvonulni bármilyen halmazállapotú csapadék elől. A rongyok, takarók és textil kutyafekhely nem a legjobb választás, mindenképpen cseréljük friss szalmára. A ivóvizét is többször ellenőrizzük, ha befagyott, adjunk neki frisset.

Image
Image
Image
Image

Ha úgy döntesz, hogy felelős gazdi leszel, meg kell ismerned és ami a legfontosabb, meg kell értened négylábúdat. Hiszen ez a boldog és kiegyensúlyozott kutya-gazdi kapcsolat egyik alapköve.

Hírlevél

Image