BLOG

Új kutya a háznál, avagy segítség, gazdi lettem!

Új kutya a háznál, avagy segítség, gazdi lettem!

Rengeteg poszt jött szembe velem még karácsony előtt azzal kapcsolatban, hogy „lécci ne ajándékozz kutyát, az egy életre szól, az nem játék, az felelősségteljes döntés” stb.
Ezekkel maximálisan egyetértek.
Ugyanakkor a következő blogban azoknak szeretnék segítséget nyújtani, akiknél mindezek ellenére mégis úgy alakult, a „Szeretet ünnepén” vagy legalábbis ebben az időszakban érkezett az új, szőrös családtag.

Gazdivá válni hatalmas öröm – legalábbis szerintem.
Ha azonban szeretnél a jövevényből kiegyensúlyozott, boldog kutyát „nevelni”, akkor van néhány fontos apróság, amit mindenképp fogadj meg:

1. Legyél türelmes!
Akár kölyök, akár idősebb korú, mentett (örökbefogadott) kutyának lettél a gazdája, rendkívül fontos a türelem. Nem várhatod el tőle 3 nap után, hogy tudja, mit szabad és mit nem. És természetesen azt sem, hogy már érkezésének másnapján szobatisztává váljon.

2. Neveld következetesen!
Döntsd el, mit szabad neki és mit nem, és ezeket a szabályokat mindig következetesen tartasd be vele. Értem ezalatt azt például, hogy ha nem ugorhat fel a kanapéra, akkor a születésnapodon sem engedheted fel. Vagy ha az első napon beengedted a hálószobába, akkor a harmadik napon se tiltsd meg neki. Az általad felállított szabályokat tanítsd meg neki és mindenkor tartasd be vele.

3. Etetés – csak tudatosan!
Minden állatorvos, tréner, iskola és gazdi másra esküszik. Ezért inkább tájékozódj: vizsgáld meg mindegyik táplálkozási forma előnyeit és hátrányait, járj utána, mit evett eddig, kérdezz olyanoktól, akik jól ismerik a fajtát. Nézd meg, mi jön be neki, mitől lesz energikus, jókedvű, mitől ragyog a szőre és normál mennyiségű (és állagú), minimális széklete, majd dönts. Az etetés időpontja azonban nagyságrendileg mindig ugyanaz legyen – ne akkor etesd, amikor napközben éppen eszedbe jut –, hiszen a kutyáknak fontos a napirend.

4. Fekhely, ahol pihenhet
Jelölj ki neki egy helyet/fekhelyet a lakásban, ahol nem zavarja senki, ahol nyugodtan tud majd pihenni. Tanítsd is meg neki, hogy melyik takaró lesz az ő helye. Én a szobakennel híve vagyok, de ennek előnyeiről majd egy másik részben írok bővebben.

5. Fárasztás – séta és a „többiek”
Ha nem szeretnéd, hogy kiássa a növényeket, átrendezze a kertet, szétrágja a lakásod bútorait, cipőid vagy a kábeleket, célszerű fárasztani az új családtagot. Tévedsz, ha azt gondolod, bőven elég, ha napi 8-szor elviszed 30 percekre vagy akár 2-szer 1,5 órákra sétálni. (Fontos a séta, de nem elég!) És az sem, ha kilököd a kertbe, hogy futkosson kedvére. Tanítgasd, foglalkozz vele, játsszatok! Nem, nemcsak egy kölyökkutyának van szüksége játékra, felnőttekkel is lehet, sőt kell játszani!

6. Szocializáció
Ha az oltásai rendben vannak, rendszeresen vidd kutyatársaságba, hiszen neki a kétlábú családja mellett a saját fajtársaival való időtöltésre is szüksége van. (Tök jó, de nem elég, ha van már egy Buksi otthon a kertben vagy a lakásban.)

Jó gazdi nem akkor leszel, ha megadsz mindent a kutyának, amit Te gondolsz, hogy kell neki. Jó gazdi akkor leszel, ha azt adod meg neki, amire ténylegesen szüksége van!

Gazdi lettél? Akkor ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Új kutya a háznál, avagy első látogatás az állatorvosnál
Új kutya a háznál, avagy így neveld szobatisztaságra!

Image

Ha úgy döntesz, hogy felelős gazdi leszel, meg kell ismerned és ami a legfontosabb, meg kell értened négylábúdat. Hiszen ez a boldog és kiegyensúlyozott kutya-gazdi kapcsolat egyik alapköve.

Hírlevél

Image