BLOG

Új kutya a háznál, avagy így neveld szobatisztaságra!

Új kutya a háznál, avagy így neveld szobatisztaságra!

Tegye fel a kezét, aki imád pisit felmosni hajnalban vagy kakit súrolni a szőnyegről! Aki feltette, az most ne olvasson tovább. Aki azonban nem, és szeretné, hogy kutyája minél előbb szobatiszta legyen, annak szól ez a cikk.

Kicsit úgy érzem néha, hogy a szobatisztaságra nevelés túl van dimenzionálva. Ugyanis az égvilágon nincs itt semmiféle hétpecsétes titok. Vagyis de. A következetesség és a türelem. Ja, és a sok-sok dicséret!

Igen, tudom, hogy a szomszéd kutyája 2 nap alatt megtanulta.

De kérlek, fogadd el, hogy csak akkor várhatod el a négylábúdtól azt, hogy „jó helyen” végezze el a dolgát, ha mindent megteszel azért, hogy megértesd vele, mit is szeretnél tőle.

Mindegy, hogy kölyök vagy felnőtt kutyánk lett… ugyanúgy kell elindulnunk a szobatisztaság felé vezető úton. (Egy átlagos felnőtt kutya nem azért pisil be, mert nem bírja visszatartani. Sokkal inkább azért, mert eddig bárhová üríthetett, mert lehet, hogy az utcán élt, esetleg kertben tartották.)

A legfontosabb teendőnk, hogy megjegyeznénk, mikor ürítenek, tehát mikor kell „szaladni” velük. Nem árulok el nagy titkot szerintem, ha azt mondom, a kutyák elég nagy eséllyel
- ébredés után
- táplálkozás után
- játék után
ürítenek. (Szóval egy kölyök speciel elég sűrűn, ezért aztán résen kell lenned, ha nem szeretnél gyakran takarítani.)

Kérlek, ne várd el egy kölyökkutyától, hogy 2 nap alatt szobatiszta legyen és azt se, hogy 10 órát is kibírjon anélkül, hogy bent végezné el a dolgát. (Két hónapos kor körüli kutyák úgy 2 órán át tudják tartani a vizeletet. Éppen ezért célszerű kivenni néhány nap szabadságot, ha kölyök kerül a házhoz.) Nem, ezt a problémát a pelenka sem oldja meg.

Apropó, pelenka. Ha elfogadsz egy tanácsot – még ha pelenkára is kényszerülsz –, nem fogod hónapokig pakolgatni alá. Ezzel ugyanis – bármily’ meglepő, de – arra tanítod, hogy a lakásban SZABAD üríteni. (Sok gazditól hallom, hogy a hosszas pelenkázgatással csupán azt érték el, hogy miután felszámolták, a kutya következetesen ugyanarra a helyre ürített, ahol a pelenka volt.)

Ha mégis úgy döntesz, pelenkázol, akkor ébredés, táplálkozás, játék után mindig helyezd rá a pelenkás területre a kutyát. Ha nagyon forgolódna, nyöszörögne, szimatolna a földön vagy keresné a helyét, akkor is gyorsan tedd rá a pelenkára, mert ezek a viselkedések nagy valószínűséggel ürítés előjelei.

De kanyarodjunk vissza a szobatisztaságra neveléshez. Nézzük, mi is a teendőnk. Ha a (kis)kutya felkel, rohanj le/ki vele. Ha az ürítés a házból kiérve (azaz jó helyen) sikerül, dicsérd nagyon, simogasd és ami a legfontosabb, jutalmazd! A hangszíned is legyen kedves, lágy, érezze belőle, hogy tényleg nagyon örülsz. (Ha én megdicsérem a kutyámat, azt az örömujjongást még a szomszéd kerületben is hallják!)

A kutyáknak szükségük van napirendre, ami visz egyfajta rendszerességet az életükbe. Így tudnak számítani arra, hogy a nap mely szakában kapnak enni, mikor mehetnek pisilni, mikor van játék, pihenés vagy séta idő. Ha ezt nagyságrendileg betartod (nem percre pontosan!), akkor sokkal gyorsabban kialakul náluk a szobatisztaság.

Fontos továbbá, hogy lefekvés előtt ne hagyd, hogy rengeteget igyon (vannak például kényszeresen ivó kutyák.). Jobb, ha vacsora után engeded, hogy vízhez jusson, majd elteszed a tálat, hogy éjszaka ne járjon rá, így van rá esély, hogy nem vár reggel egy kisebb meglepetéstócsa.

Ha véletlenül megtörténik a kakibaki, akkor egy dolgot semmiképp ne tegyél! Ne üss rá se a fenekére, se a fejére, se az orrára! Ne üsd meg a kutyát egyáltalán! És legfőképp, ne nyomd bele az orrát a pisibe/kakiba. He nem hallgatsz rám, és megteszed, akkor olyan traumát okozol a kutyának, amit nem lesz egyszerű „kiszedni” belőle. (Némely egyedek ugyanis összekötik az ürítést a negatív élménnyel és sem bent, sem kint nem lesznek hajlandóak elvégezni a dolgukat. Ez hosszútávon komoly fertőzésekhez, egészségügyi problémákhoz fog vezetni.)

Soha ne szidd le azért a pisiért/kakiért sem, amit órákkal korábban sikerült kiviteleznie. Arról ugyanis halvány fogalma nem lesz, hogy az aktuális szidást miért kapta. Azt meg végképp nem gondolja majd, hogy a 120 perccel azelőtti pisiért vagy morcos.

Munka- és sportkutyáknál szokás főként, hogy a gazdik vezényszót is megtanítanak a pisiléshez és a kakiláshoz, így versenyek, sportesemények, vizsgák előtt biztosan ürítenek kutyáik. Te is társíthatsz egy „pisi” vagy „kaki” vezényszót a cselekvésekhez, ez persze, nem azt jelenti, hogy így a kutya már holnapra szobatiszta lesz.

Ha már hosszú hónapok óta kínlódtok, te mindent megteszel, mindent betartasz, és az igyekezeted ellenére sem sikerül kint elvégeznie a dolgát kutyádnak, érdemes felkeresni az állatorvost. Könnyedén előfordulhat ugyanis, hogy valamilyen egészségügyi probléma áll a háttérben.

Ne keseredj el, ha kutyád 5-7 hónaposan sem szobatiszta. Ennek az elsajátítása ugyanis egyedenként eltérő. Legyél türelmes és következetes. Ha jól csinál valamit, dicsérd nagyon! Ha éppen rajtakapod az ürítésen, akkor pedig dorgáld meg! Ez nem egy verseny – adj időt a kutyádnak! Hidd el, előbb-utóbb a Te kutyád is szobatisztává válik.

Gazdi lettél? Akkor ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Új kutya a háznál, avagy segítség, gazdi lettem!
Új kutya a háznál, avagy első látogatás az állatorvosnál
Új kutya a háznál - ha "második gyerek" érkezik

Image

Ha úgy döntesz, hogy felelős gazdi leszel, meg kell ismerned és ami a legfontosabb, meg kell értened négylábúdat. Hiszen ez a boldog és kiegyensúlyozott kutya-gazdi kapcsolat egyik alapköve.

Hírlevél

Image