BLOG

Új kutya a háznál, avagy első látogatás az állatorvosnál

Új kutya a háznál, avagy első látogatás az állatorvosnál

Akár első kutya, akár másik mellé költözik, a legelső utunk mindenképpen vezessen állatorvoshoz. Mindegy, hogy a legjobb helyről érkezik kölyökként vagy egy menhelyről idősebbként és átesett egy alapimmunizáláson, az egészségügyi vizsgálatot ne vegyük félvállról.

Gyakran nem szúr szemet a laikusnak, de néha még tapasztalt kutyásnak sem egy-egy egészségügyi probléma, ami egy állatorvos figyelmét nem kerüli el. Ez nemcsak az új jövevény miatt fontos, hanem a lakásban/ház körül vele élő többi állat, esetleg kutya szempontjából is. Arról nem is beszélve, hogy számos olyan betegség van, amit ember is elkaphat kutyától.

Az állatorvosnál tett első látogatásunk során semmiképp ne hagyjuk otthon az oltási könyvet (vagy útlevelet), amelyből egyértelművé válik, mely oltásokat kell pótolni, ismételni, mikor volt az utolsó féreghajtás. (Célszerű ezeket feljegyezni, hogy tudjuk, mikor esedékes a következő.)

Ráadásul az oltási könyv az a dokumentum, amely tartalmazza a transzponder (chip) azonosítóját – első dolgunk legyen a „nevünkre iratni”. Ez a petvetdata.hu rendszerében történik, amelyet az állatorvos vagy az asszisztens pillanatok alatt elvégez. (Ez azért fontos, hogy ha véletlenül elszökne a kutyánk, akkor a chipolvasóval rendelkező állatbarát hamar megtalál minket az adataink alapján.)

Az első vizsgálat során érdemes lehet feljegyezni a kutya testsúlyát, megmérni a testhőjét, hiszen egy következő látogatás során ezek is kiindulóadatként állnak majd rendelkezésünkre. Ezeken kívül érdemes még egy vérvizsgálatot is kérni, hiszen vannak olyan fajták, amelyeknél bizonyos betegségek kockázata magasabb.

A levett vérből tud az állatorvos például szívféregtesztet is elvégezni, amely egy sokáig tünetmentes, hazánkban egyre gyakoribb betegség. Ráadásul minél később „csípjük el”, annál hosszadalmasabb a gyógykezelése. Ha pedig szerencsénk van és kutyánk tesztje negatív, akkor jöhet a megelőzés.

Függetlenül attól, honnan származik a kutya, bizony élősködőkkel – kullancsok, bolhák, bélférgek – is számolnunk kell. Ezek rendkívüli mértékben leterhelhetik az állat szervezetét. Tehát, ha már megelőzésről beszélünk, akkor meg kell említeni a negyedévente aktuális féreghajtást és a külső élősködők elleni védekezést. Mindkettőről kérjük ki állatorvosunk tanácsát.

Itt hívnám fel a figyelmet arra is, hogy a kullancsok ma már – főleg ebben a 14-15°C fokos télben – egész évben veszélyt jelentenek kutyánkra, hiszen súlyos betegségeket (pl. Babéziózis, Lyme-kór) terjeszthetnek. A kullancs mellett a bolhára is jó, ha odafigyelünk – pillanatok alatt elszaporodik a kutyánk bőrén és eléggé ragaszkodik „négylábú buszához” (nehéz megszabadulni tőle, mert a lakás minden pontján „berendezkedik”).

Hogy az új négylábú családtagnak a rendelőben tett látogatás, a még több idegen arc, a hideg fémasztalon történő, néha igen kellemetlen procedúra ne maradjon meg negatív élményként, vigyünk magunkkal nagyobb mennyiségű, primer szintű jutalomfalatot (virslit, sajtot, párizsit). Ezekkel próbáljuk meg folyamatosan elterelni a figyelmét. Ha labdás a kutya, esetleg van valami takarója, plüsse, célszerű magunkkal vinni, vannak egyedek, akiknek ez biztonságot ad. És ami a legfontosabb, legyünk mi is teljesen nyugodtak. Ne pánikoljunk, ezzel csak azt „kommunikáljuk” a kutyának, hogy ő is rettegjen.

Egy valamit pedig soha ne tegyünk! Ha farkát maga alá húzva, füleit lelapítva, száját összeszorítva remeg, soha ne simogassuk és nyugtatgassuk! Bármennyire is hihetetlenül hangzik, ezzel pont az ellenkezőjét érjük el: a simogatással, a kedves szavakkal megerősítjük benne az aktuális érzelmi állapotot, adott esetben a félelmet. Így nem azt az üzenetet adjuk, hogy „ne félj, nem lesz baj”, hanem azt, hogy „tök jó, amit csinálsz, rettegj nyugodtan”.

Ha négylábúnkkal kapcsolatban bármikor, bármi gyanúsat észleltünk, inkább osszuk meg az állatorvossal (ne Facebook csoportok tagjainak vagy doktorgúgli segítségét kérjük!). Inkább telefonáljunk neki vagy vigyük is el személyesen. Tegyük fel minden kérdésünket, hiszen ő az, akihez bizalommal tudunk fordulni kutyánk egész élete folyamán.

Gazdi lettél? Akkor ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Új kutya a háznál, avagy segítség, gazdi lettem!
Új kutya a háznál, avagy így neveld szobatisztaságra!
Új kutya a háznál - ha "második gyerek" érkezik

Image

Ha úgy döntesz, hogy felelős gazdi leszel, meg kell ismerned és ami a legfontosabb, meg kell értened négylábúdat. Hiszen ez a boldog és kiegyensúlyozott kutya-gazdi kapcsolat egyik alapköve.

Hírlevél

Image